درخت انبه
درختی به ارتفاع تا پانزده متر
بدون کرک.
برگها ساده،به طول۱۱_۲۴, به عرض۴_۸ سانتیمتر ،مستطیلی،سرنیزه ای،نوک دار،چرمی،سبز روشن،با سطح فوقانی،گلها در گل آذین پانیکول ایستاده ،بطور مشخص بلندتر از برگ ها،کرک دار چند جنسی .
لوب های کاسه گل تخم مرغی ،در سمت خارجی کرک دار.
گلبرگ ها ۴_۵تایی،هم پوش مستطیلی ،در سمت داخلی به وضوح سه رگه ای
میوه شفت،کم و بیش تخم مرغی ،فشرده ،به طول ۳/۵_۲۰ سانتیمتر؛
با میانبر گوشتی،درون بر(هسته) سخت و رشته رشته ای
پراکندگی جهانی درخت انبه؛
در مناطق گرم و مرطوب جهان به فراوانی کشت شده و میشود و درخت رایج کاشته
شده در سراسر هندوستان است
پراکندگی جغرافیایی انبه در ایران؛
کاشته شده در
استانهای هرمزگان و بلوچستان
مصارف و کاربردهای انبه؛
ریشه و پوست انبه تند ،خنک کننده و قابض است برگهای آن تند قابض و برای گزیدگی نیش عقرب مفید است.
جوشانده برگها، پوست ،صمغ ،گلها و میوه دانه های انبه مصرف دارویی دارد.
گلهای آن خنک کننده قابض، بهبوددهنده مزه و اشتها آور، شفادهنده ترشحات سفید و چرکی مجاری تناسلی زنان، اسهال خونی، برونشیت ،زردی، تخلیه ادرار هستند .
گلهای خشک شده آن برای معالجه اسهال اسهال خونی ،مزمن نزله کیسه مثانه و التهاب مزمن و سوزاکی پیشاب راه مفید است.
میوه نارس آن تند ،ترش ،قابض خوش مزه مقوی معده و ضد اسکوربوت است.
میوه رسیده آن ملین ،مغذی نیروبخش ،مدر ،قابض ،معرق خنک کننده مفید در خونریزیهای داخلی رحم و ششهاست. پوست میوه قابض، مقوی محرک در نارسایی هضم است.
دانه آن مفید برای آسم و پودر آن ضد کرم است.
هسته آن قابض، ضد کرم است و برای معالجه اسهال و خونریزی بکار میرود
پوست آن قابض است و برای معالجه خونریزی رحم ،اسهال دیفتری و روماتیسم بکار می رود
صمغ آن برای معالجه ترک پا و جرب بکار
می رود و به عنوان ضد سیفلیس نیز کاربرد دارد
جوشانده پوست ساقه آن برای درمان ازدیاد خون قاعدگی بکار میرود
بخور برگهای آن برای درمان ناراحتیهای ریوی استفاده می شود.
خمیر تهیه شده از جوانه های رویای جوان برای درمان یرقان و خمیر تهیه شده از پودر پوست ساقه آن با آب لیمو و روغن زنجبیل برای درمان سیفلیس و سوزاک بکار می رود.
گلهای خشک شده آن به عنوان قابض برای درمان اسهال مصرف میشود
دم کرده بدست آمده از هسته خشک آن برای درمان زخمها و پودر هسته آن بصورت
خمیر برای درمان سوختگیها بکار میرود(۱)
دیگر خواص انبه؛
انبهها در زمره پر مصرفترین میوههای سراسر جهان لقب گرفتهاند. مصرف انواع میوهها و سبزیجات ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با سبک زندگی انواع افراد دارد.
بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که افزایش مصرف مواد غذایی گیاهی مانند انبه، خطر ابتلا به مرض چاقی و بیماریهای منجر به مرگ، دیابت، بیماریهای قلبی را کاهش داده و پوست و مویی سالم را برایتان به ارمغان آورده، انرژی بدن را افزایش داده و در کل منجر به کاهش وزن خواهد شد.
انبه برای زوال شبکیه ناشی از افزایش سن:
آنتیاکسیدان موجود در انبه موسوم به زیاکسانتین، حائلی در برابر تشعشات نورهای آبی مضر بوده و نقش محافظ را برای حفظ سلامت چشم ایفا میکند و احتمالا صدمات ناشی از زوال شبکیه را دفع میکند.
اثبات شده است که دریافت بالای انواع میوهها (۳ وعده یا بیشتر) خطر ابتلا و پیشرفت زوال شبکیه ناشی از افزایش سن را کاهش میدهد.
خواص انبه برای پیشگیری از آسم:
خطر پیشرفت آسم در افرادی که مقدار فراوانی از مواد مغذی ویژهای مصرف میکنند بسیار پایین است. یکی از این مواد مغذی بتاکاروتین است که در انبه، پاپایا، زردآلو، بروکلی، طالبی، کدو حلوایی و هویج یافت میشود.
سرطان و خواص انبه:
بر اساس مطالعات انجام شده در موسسه بهداشت عمومی تغذیه در دانشگاه هاروارد، برنامه غذایی سرشار از بتاکاروتین، نقش یک مدافع را در برابر ابتلا به سرطان پروستات ایفا میکند و همچنین در مطالعات انجام شده در ژاپن به اثبات رسید که مصرف بتاکاروتین نتایج معکوسی را در پیشرفت سرطان روده حاصل میکند.
محققانی که در دانشگاه اگریلایف تگزاس تاثیر عصاره پلیفنول موجود در انبه را در محیط آزمایشگاهی بر روی سرطان روه، سینه، ریه، خون و پروستات بررسی نمودند، دریافتند که انبه تاثیرات مثبتی بر تمامی انواع سرطانهای ذکر شده دارد اما بیشترین تاثیر را بر روی سرطان سینه و روده از خود نشان میدهد.
محققان امیدوارند که با انجام یک آزمایش بالینی جزئی بر روی افرادی که به طور فزایندهای با التهابات داخلی مواجهند و خطر ابتلا به سرطان در آنها بالاست، اثبات کنند که انبه در پیشگیری و درمان سرطان تاثیرات مثبتی دارد.
سلامت استخوانها با مصرف انبه:
جذب ویتامین K ناکافی خطر شکستگی استخوان را افزایش میدهد. جذب ویتامین K به میزان کافی با مصرف به موقع میوهها و سبزیجات تامین میشود و برای بهبود جذب کلسیم بدن که برای سلامت کامل استخوانها ضروریست، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
خواص درمانی انبه برای دیابت :
مطالعات حاکی از آن است که میزان گلوکز خونِ افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که از برنامه غذایی حاوی فیبر فراوان پیروی میکنند، پایینتر بوده و مصرف فیبر فراوان، شاخص قند خون، چربی و میزان انسولین
را در افراد دارای دیابت نوع ۲ بهبود میبخشد. ۱ فنجان انبه حدودا حاوی ۳ گرم فیبر میباشد.
راهنمای برنامه غذایی برای مردم امریکا برای زنان ۲۱-۲۵ گرم فیبر در روز و برای مردان ۳۸ – ۳۰ گرم فیبر در روز توصیه میکند.
گوارش بهتر با خوردن انبه :
از آنجایی که انبه حاوی مقادیر فراوانی فیبر و آب میباشد، به پیشگیری از یبوست کمک شایانی کرده، موجب دفع منظم شده و دستگاه گوارشی سالم را برایتان به ارمغان میآورد.
خاصیت انبه بر بیماریهای قلبی:
فیبر، پتاسیم و ویتامینهای موجود در انبه مدافعی در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی محسوب میشود. افزایش جذب پتاسیم بعلاوه کاهش جذب سدیم از مهمترین تغییرات در برنامه غذاییست که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را در فرد کاهش میدهد.
انبه و پوست و مو:
انبه برای تقویت مو فوقالعاده است زیرا حاوی ویتامین A یعنی ماده مغذی مورد نیاز در تامین چربی پوست بوده که رطوبت موها را نیز تامین میکند. همچنین ویتامین A برای رشد نسوج بدن از جمله پوست و مو حیاتیست.
جذب ویتامین C کافی که با ۱ فنجان انبه در روز تامین میشود، از ملزومات تولید و حفظ کلاژن که ساختار پوست و مو را شکل میدهد، محسوب میشود.(۲)
میوه انبه صدها نوع دارد که هر کدام طعم، شکل و اندازه مخصوص خود را دارند.
انبه یک میوه فصلی محسوب میشود و از ماه خرداد تا آبان رشد میکند.
این مواد غذایی را نباید پس از انبه مصرف کنیم؛
ازخوردن همزمان چندمیوه پرهیزکنید❗️
زیرا برخی گرممزاج (خربزه، انبه) و برخی سردمزاج (هندوانه، خیار) هستند.برخی زود هضم و برخی دیر هضم هستند.
مصرف همزمان انبه و برخی مواد غذایی میتواند باعث بروز مشکلاتی برای بدن شود.
در واقع تداخل غذایی انبه با برخی مواد دیگر میتواند برای سلامتی انسان مضر باشد.
انبه میوه ملی کشور هند و پاکستان بوده و سالانه میلیونها نفر از آن در این دو کشور برداشت میشود.
تنها در هند ۱۵۰۰ مدل مختلف انبه کشت میشود.
انبه به صورت ترشی، آبمیوه خنک، سالاد و نیز به صورت میوه رسیده مورد استفاده قرار میگیرد.
انبه یکی از میوههای مغذی است که دارای سطح بالایی از ویتامین C، A، B۶، و نیز فیبر، مس، پتاسیم، و منیزیم است.
انبه را با چه مواد غذایی مصرف نکنیم؟
انبه دارای خواص زیادی است، اما کمتر کسی به این نکته توجه دارد که آن را نباید با برخی مواد غذایی دیگر مصرف کند.
در واقع تداخل غذایی انبه با برخی مواد دیگر میتواند برای سلامتی انسان مضر باشد. متخصصان تاکید دارند انبه را نباید با پنج گزینه ذیل مصرف کنید:
۱- آب
مصرف آب پس از خوردن انبه عوارض جدی برای بدن دارد. این موضوع میتواند باعث دل درد، اسیدی شدن معده، و نیز نفخ شکم شود. توصیه میشود ۹۰ دقیقه پس از مصرف انبه به صورت جرعهجرعه آب بنوشید.
۲- داهی
داهی یک ماست سنتی در هند است. برخی افراد علاقه دارند که این ماست سنتی را با انبه به عنوان دسر مصرف کنند.
فارغ از مزه عجیب این دسر، باید بدانید مصرف آن باعث سرد و گرم شدن بدن میشود و بسیار مضر است.
این موضوع میتواند باعث بروز مشکلات پوستی شده و نیز ترکیب آن برای بدن سمی است.
۳- کدو
پس از انبه باید به طور جدی از خوردن کدو اجتناب کنید.
این موضوع میتواند باعث بروز حالت تهوع، استفراغ، و مشکلات تنفسی در فرد شود.
۴- غذاهای تند
خوردن غذاهای تند پس از مصرف انبه باعث بیماریهای گوارشی میشود و تاثیرات مخربی بر روی پوست خواهد داشت.
این موضوع میتواند باعث بروز آکنه بر روی پوست شود.
۵- نوشیدنیهای سرد
تحقیقات دانشمندان هندی نشان داده است مصرف نوشیدنیهای سرد پس از مصرف انبه میتواند برای بدن مضر باشد.
نوشیدنیهای خنک موجود در بازار دارای حجم قابل توجهی شکر بوده و انبه نیز به طور طبیعی دارای شکر است.
این موضوع میتواند افزایش سریع قند خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت را درپی داشته باشد.
توصیه میشود انبه را در میانه روز و به عنوان میان وعده مصرف کنید.
انبه نارس میتواند باعث بروز مشکلات گوارشی شود.
از این رو، از رسیده بودن انبه پیش از مصرف آگاهی پیدا کنید.(۳)
درمان کمخونی کودکان با پادشاه میوهها
انبه شاه میوه هاست و از چاق کننده ترین میوه ها برای کودکان به شمار میرود.
برای وزن گیری کودک انبه را دریابید.
بهترین شربت اشتها آور و هوش افزا برای کودکان آب انبه است.
انبه برای تب، آب روی آتش است و به طور عجیبی به سرعت تب را پایین می آورد.
مخلوط انبه با عسل و مقدار کمی نمک برای سرماخوردگی حکم کیمیا را دارد.
این میوه به کنترل قند خون افراد دیابتی کمک میکند.
ضد سنگ کلیه است.
اگر کودکتان انبه دوست ندارد، شیر انبه برای او تهیه کنید(مانند شیرموز)؛ چراکه به شدت اشتهاآوره است.
ویتامین A ، و C و E بدن کودک را تامین میکند و کم خونی را از بین میبرد.
انبهها دارای آهن هستند که به درمان کم خونی در کودکان کمک میکنند.
انبه به مقدار مناسب به تقویت تعداد گلبولهای قرمز در بچهها کمک میکند.
اگر مطمئن نیستید که به بچههای کوچک انبه بدهید یا خیر، جواب این است؛ بله.
انبه برای نوزادان نیز توصیه میشود. فقط مطمئن شوید که آنها رسیده و کودک شما به آن حساسیت ندارد.
انبه به رشد مغز کمک میکند؛
کودک برای کمک به رشد مغز خود به غذای مناسب نیاز دارد.
ویتامین B-۶ برای بهبود عملکرد مغز کودک مفید است.
همچنین وجود گلوتامین اسید در انبه به بهبود قدرت حافظه کمک میکند.
انبه سبب تقویت بینایی کودکان میشود
بینایی کودکان نیاز به مراقبت و تغذیه خوب دارد.
انبه رسیده حاوی ویتامین A است که برای بهبود بینایی لازم است. در صورت مصرف انبه، مشکلات شایع چشم مانند خارش و قرمزی قابل پیشگیری است.
علاوه بر این، از کوری شب، خشکی چشم، خطاهای انکسار نیز میتوان جلوگیری کرد.(۴)
۱_شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران
۲_سایت صبح ساحل نیوز
۳_گزارش همشهری انلاین.باشگاه خبر نگاران به نقل از ایندیا
۴_گزارش گروه سایت خوان سایت دنیای اقتصاد از
باشگاه خبرنگاران جوان